Címlap

Találatok: 2630

     A nyáron az Erdélyben tett kirándulásunkon rengeteg élményben lehetett részünk.

Mászhattunk hegyet a csíkszeredai Ezer székely leány napján, amely az egyik kedvencem volt. A rendezvény kb. nyolcvanéves székely hagyomány, melyet minden évben megtartanak. Felzarándokoltunk a két hegy közti völgybe, székelyesen nyeregbe, ahol sólyom szárny formájú színpadon táncoltak a leányok, legények. A népi összefogást tükrözi, hogy tényleg ezer népviseletbe öltözött székely leány táncol sok-sok székely fiúval. A viseletük piros és fekete csíkos, ezért, ha sokáig nézzük őket, káprázni kezd a szemünk. Még egy össztáncban is részem lehetett, mindenki táncolt jókedvvel és örömmel, így hát én is csatlakoztam a perdülő-forduló tömeghez.

     Látogatást tehettünk a parajdi sóbányában is. Egészen elképesztő, amikor az ember egy bevásárlóközpont nagyságú üreget lát a föld mélyében. Odalent friss levegőt érezhetünk, akár a tengerparton, csak kicsit más, sósabb illattal. Sokan tollasoztak, sőt, még egy kalandparkot is telepítettek a bányába. Lehet rollerezni  és egy aerobik edzésen is részt vehetünk, ha úgy tartja kedvünk. Tárt kapukkal várja a hívőket a bányában kialakított kápolna is. Mindenkinek minimum egyszer meg kell nyalnia falat, ha ott jár. Bevallom, én is megkóstoltam, és tényleg sós.

       A szépen helyreállított Vajdahunyad várban tett látogatás során megismerkedhettünk a gótikus és reneszánsz kor ismertetőjeleivel, egy kínzókamrának berendezett szobával és néhány régészeti lelettel is.

       Korondon mindenki megvehette az ajándéknak szánt kis dolgait, esetleg kerámiát, de nagy kedvenc volt a székelyek által készített, úgynevezett „titkos dobozka”.

      Jártunk Tamási Áron szülőházánál és sírjánál. Több tavat is megcsodálhattunk utunk során. Voltunk a Szent Anna- tónál, a Gyilkos-tónál és Medve-tónál is. Mindenhol gyönyörű a táj, de nekem leginkább a Szent Anna-tó tetszett. Fantasztikus látvány a Békás-szoros, ahol legalább egymillió képet készítettem. Nem mellékes, hogy az út mentén nem vadveszély táblákat láthatunk, hanem tehénveszélyre figyelmeztetik az autóban ülőket, majdnem minden sarkon találkozhatunk egy tehénnel.

      Szerintem a kirándulók közül mindenki szerzett magának sok barátot az ottani gyerekek közül. Este sokáig fennmaradtak, hogy megvárjanak bennünket, énekeltünk, táncoltunk, játszottunk, fociztunk, kirándultunk együtt. Az én barátnőm tárt karokkal várt az érkezésünk napján éjfélkor. Nagyon köszönök neki minden szeretetet, törődést és időt, amit rám áldozott az anyukájával. Annyi kedvességet kaptunk a gyerekektől és szülőktől, hogy mindenki élhetne belőle egy évig.

       Mindenki szép élményeket és emlékeket szerezhetett ebben az egy hétben. Életre szóló barátságok köttettek, és garantáltan mindenki jól érezte magát. A búcsú nehéz volt, mivel legközelebb csak egy év múlva láthatjuk egymást a barátainkkal. Szeretném megköszönni ezt a kirándulást Szőcs Mihály tanár úrnak, aki lelkesen szervezte a programokat, és rengeteg érdekes történetet osztott meg velünk.  Ha tehetem, visszamegyek és meglátogatom Erdély káprázatosan szép tájait és a barátaimat.

                                                                                                                                    Köves Réka

Kategória: